Smørøyelogo smørøye

Hva er en Mesh-ruter?

Cover Image for Hva er en Mesh-ruter?

Hva er en mesh-ruter? Mesh-systemer parer to eller flere rutere sammen og skaper og deler ett enkelt, sømløst Wi-Fi-nettverk. Dette nettverket kan utvides og settes opp slik at de dekker selv de største hjem. Hvis du oppdager at ruteren i hjemmet ditt ikke gir deg den trådløse tilkoblingen du ønsker i hele hjemmet, så er en mesh Wi-Fi-ruter løsningen for deg.

Hvis du har et stort hus, uvanlig planløsning, mer enn to etasjer eller innvendige murvegger, har du sannsynligvis flere Wi-Fi-dødsoner i huset ditt. Moderne mesh-systemer har superenkelt oppsett som gir deg full dekning, slik at du kan nyte Wi-Fi i alle rom - til og med i bakgården eller garasjen. Her er alt du trenger å vite om hva en mesh Wi-Fi-ruter gjør, og om den er riktig for hjemmet ditt.

I motsetning til WiFi-ekstendere, som bruker en enkelt enhet for å gi Wi-Fi-dekning til et begrenset område, kobler mesh-nettverk sammen to eller flere rutere. Deretter deler de data frem og tilbake og slik at det blir flere kilder til Wi-Fi-signal. På denne måten slipper du bryet med å bytte til et nytt nettverk når du går fra ett rom til et annet.

Flere store navn har dukket opp med populære mesh-ruterløsninger de siste årene. Googles Nest Wifi er vår nåværende favoritt på listen over de beste mesh-ruterne. Denne mesh-ruteren har utmerket ytelse, enkelt oppsett og en innovativt løsning der de inkluderer en innebygd Google Home-høyttaler i mesh-utvidelsene.

Netgear Orbi har lenge vært en favoritt. Denne leverer god ytelse på tvers av et voksende økosystem av produkter - fra den nyeste Netgear Orbi WiFi 6 til den originale Orbi RBK50 og Orbi Voice-tillegget.

For et verdivennlig mesh-nettverk liker vi TP-Link Deco X20, som gir veldig gode Wi-Fi 6-hastigheter i hele huset, uten å koste så mye mer enn en ekstender.

Med en slik økning i popularitet lurer du kanskje på om en mesh-ruter ville fungere for deg. I så fall, her er en oversikt over den siste oppgraderingen innen Wi-Fi-nettverk til hjemmet, slik at det blir enklere å avgjøre om denne løsningen kan fungere hjemme hos deg.

Det grunnleggende om trådløse mesh-rutere

I sentrum av tradisjonelle Wi-Fi-nettverk er ruteren, nøkkelutstyret som kringkaster det trådløse signalet som enhetene dine kobles til. En ruter, som navnet antyder, videresender sømløst internettrafikk mellom et tilkoblet modem og Wi-Fi-aktiverte enheter som datamaskiner eller nettbrett. De fleste glemmer at de har en ruter helt til Wi-Fi-signalet blir borte.

Hovedproblemet med tradisjonelle rutere er at rekkevidden til signalene de sender ut er begrenset. Store bygninger som trenger internettilgang i flere etasjer har ofte områder med begrenset eller ikke-eksisterende tjeneste, ofte kalt dødsoner, når hovednettverket bruker en standard ettpunktsruter.

Mesh-rutere kan bidra til å eliminere disse dødsonene. I stedet for å kringkaste Wi-Fi-signaler fra ett enkelt punkt, har mesh-rutersystemer flere tilgangspunkter. Ett punkt kobles til modemet og fungerer som ruteren, mens ett eller flere andre tilgangspunkter (ofte kalt noder) fanger opp ruterens signal og sender det på nytt.

For de som ikke er sikre på om de trenger et mesh-system, eller som forventer å flytte inn i et større hjem i nær fremtid, så trenger du ikke forplikte deg til en pakke med 2 eller 3 mesh-enheter for å dra nytte av den utvidbare dekningen av mesh Wi-Fi. Mange av de nyeste frittstående ruterne kan faktisk sammenkobles for mesh-dekning, slik at du kan utvide Wi-Fi til større områder uten å kaste det nåværende utstyret ditt.

Fordelene med mesh-rutere

I tillegg til å skape et sterkt, pålitelig Wi-Fi-signal, har mesh-ruterne noen andre fordeler. Her er noen av de største fordelene:

  1. Enkel nettverksadministrasjon: En hovedfunksjon som skiller mesh-ruterne fra tradisjonelle rutere er den enkle nettverkstilgangen de gir. Mange mesh-rutere er fullstendig automatiserte, noe som gjør det enkelt å administrere de via en mobilapp, selv når du ikke er hjemme. Og å sette opp et mesh-system med en smarttelefonapp er mye enklere enn å koble direkte til en ruter og konfigurere en enhet via en nettleser.

    Mange mesh-ruter-apper lar brukere raskt skanne hastigheter, kutte Wi-Fi-tilgang til visse nettverk, opprette gjestenettverk, teste kvaliteten mellom de ulike tilkoblingspunktene og til og med koble til smarthjemenheter. Noen avanserte tradisjonelle rutere har lignende funksjoner, men du må vanligvis være koblet til det lokale nettverket fra et skrivebordsnettgrensesnitt for å slå dem på.
  2. Effektiviserte tilkoblinger: Med tradisjonelle rutere brukes ofte ekstendere (rekkeviddeforlengere) for å gjenta signalet slik at Wi-Fi-en kan nås fra lange avstander. Selv de beste Wi-Fi-ekstenderne krever imidlertid at du oppretter et eget nettverk, med et eget navn, for ekstenderen. Dette betyr at du kanskje må bytte Wi-Fi-tilkobling, noen ganger manuelt, mens du beveger deg rundt i huset. Et mesh-rutersystem krever derimot ikke konstant tilkobling, selv om du beveger deg fra rom til rom. I et mesh-system vil nodene kringkaste det samme signalet i stedet for å måtte sende forespørsler gjennom flere nettverk.
  3. Høy sikkerhet: Sammen med enkel administrasjon kommer noen nettrutere for boliger med god sikkerhetsstøtte. Takket være den nevnte enkle nettverksadministrasjonen er det ikke vanskelig å holde ruterenhetene dine trygge – mange ser automatisk etter og installerer oppdateringer kontinuerlig.

Ulemper med mesh-rutere

Mesh-rutere er dessverre ikke uten ulemper. Her er noen av de:

  1. Høye kostnader: Et godt mesh-system vil koste minimum 2000 kr. Nodene koster alt fra 1000 kr til 2000 kr hver. De beste Wi-Fi-ruterne koster vanligvis rundt 1000 kr, mens rekkeviddeforlengere går fra 200 til 1000 kr. Det er en stor forskjell i pris, selv for det mest grunnleggende oppsettet av et mesh-system.
  2. Bortkastede ressurser: I små hjem og bygninger er mesh-rutere generelt en bedre løsning enn nødvendig. Hvis du ikke regelmessig har problemer med Wi-Fi-tilkobling, eller hvis du ikke har omfattende internettbehov, er det ikke sikkert det er nødvendig med et mesh-system. Noen få dødsoner kan enkelt utbedres ved å bruke en vanlig ekstender, ved å sette den eksisterende ruteren på et mer sentralt sted eller ved å oppgradere til en bedre tradisjonell ruter med lengre rekkevidde.
  3. Mer utstyr: Selv om de fleste tilgangspunkter for mesh-systemer er små og diskrete, kan det hende du trenger flere av dem for å dra full nytte av mulighetene deres. Dette betyr å finne steder for flere enheter i hele hjemmet ditt – noe som kan være problematisk for brukere som foretrekker å holde nettverksenheter begrenset til ett eller to usynlige steder.

Trenger du et mesh-system?

Mange tradisjonelle rutere vil ikke dekke store hus med flere etasjer og vegger som blokkerer trådløse signaler. I tillegg, hvis du er interessert i smarthjem-funksjoner, er den enkle fjernadministrasjonen som mesh-rutere tilbyr gjennom mobilappene deres et stort pluss.

På en annen side, hvis du bor i et lite hjem eller en liten leilighet og bare har mister Wi-Fi-signalet av og til, kan du sannsynligvis droppe et mesh-system. En enkel ekstender eller en bedre ruter vil fungere like bra for å fjerne dødsonene.

Vi er såpass bortskjemt i Norge at vi ikke trenger å forholde oss til lave internetthastigheter og Wi-Fi-dødsoner. Hvis du er lei av konstant tilbakestilling av ruteren eller antennejusteringer, er det nå et godt tidspunkt å oppgradere til en ny tradisjonell ruter med mulighet for lengre avstander, et mesh-system eller en ekstender. Alle er optimalisert for å håndtere hindringer i hjemmet og er forholdsvis enkle å sette opp.


Flere artikler

Cover Image for En guide til å bytte strømleverandør i 2024

En guide til å bytte strømleverandør i 2024

Strømkostnader kan utgjøre en betydelig del av husholdningens totale utgifter. Å bytte strømleverandør er enkelt, og du mister aldri tilgangen på strøm i prosessen – det er garantert.

Espen F.
Espen F.
Cover Image for Gode råd til deg som skal bytte Mobilabonnement i 2024

Gode råd til deg som skal bytte Mobilabonnement i 2024

Når du skal velge mobilabonnement i Norge i 2024, er det mange faktorer å ta hensyn til, spesielt med tanke på hvilken operatør og mobilpakke som passer best for deg. Heldigvis har det aldri vært enklere å bytte mobilabonnement, og mange kan spare betydelige beløp ved å gjøre et bytte. På Sime.no finner du gode råd og verktøy for å sammenligne ulike mobilabonnementer og velge det som gir deg mest for pengene.

Espen F.
Espen F.
logo

Sime er en nøytral sammenligningstjeneste som hjelper forbrukere og bedrifter med å velge de rette avtalene. Hos oss er du omgitt av profesjonelle og vi gjør alt vi kan for at du skal få en god opplevelse når du bruker tjenesten vår.

Nyttige lenker

© Alle rettigheter reservert Sime 2023 | Org.nr: 926 189 808