Smørøyelogo smørøye

Hva betyr den nye strømmåleren (AMS) for deg og hva kan du bruke den til?

Cover Image for Hva betyr den nye strømmåleren (AMS) for deg og hva kan du bruke den til?

I denne artikkelen skal vi gå gjennom det som er relevant å vite om de nye strømmålerne som de aller fleste har fått installert i sine hjem.

Etter vedtak fra NVE skulle hele Norges befolkning disponere et avansert måle- og styringssystem (AMS) innen 1. januar 2019. Den nye måleren registrerer kontinuerlig hvor mye strøm som brukes, og innrapporterer forbruket ditt hver time. Implementeringen av smarte strømmålere har forårsaket omfattende endringer i strømmarkedet.

De nye målerne kommer med grensesnittet Home Area Network (HAN). HAN-tilkobling muliggjør at strømleverandørene kan tilby nye tjenester til kunder utover enkle faktureringsprogrammer. Disse applikasjonene inkluderer dynamisk prissetting, hjemmekontroll og energilagring. I tillegg vil det bli mulig å lese av forbruksavtrykket til elektroniske komponenter. En annen sentral del av grensesnittet er at sluttbrukerne har fått mulighet til å koble måleren opp mot energiløsninger som for eksempel solceller, og dermed kan produsere og selge sin egen strøm.

Hvorfor vedtok NVE å bytte ut de gamle strømmålerne?

Dagens kraftsystem ble bygget for over 100 år siden og blir av ekspertene regnet som utdatert. For å møte kravene i fremtidens kraftsystem er det behov for en fornying og tilført intelligens. Elektrisitetsbransjen er inne i et digitalt skifte og endringene vil påvirke flere sider av samfunnet.

Bakgrunnen for vedtaket er undersøkelser som viser at AMS-målere kan, med riktig bruk, føre til et redusert og mer oversiktlig energiforbruk. Meningen er å effektivisere strømmarkedet og bidra til positive konsekvenser for både miljø og samfunn. Implementeringen av AMS er den største moderniseringen av strømnettet på 100 år.

Hvilke fordeler er det med de nye strømmålerne?

Automatisk avlesning:

Strømforbruket innrapporteres automatisk hver halvtime, noe som fjerner feilavlesning av strømmålere. I tillegg slipper kundene å lese av strømmåleren.

Kontroll over forbruket:

Kundene får mulighet til å utføre strømsparende tiltak, ved at informasjon om forbruk gjøres tilgjengelig via internett eller papir. Kunden kan dermed spare penger ved å flytte forbruket fra høypris- til lavprisperioder.

Nøyaktig strømregning:

Kundene blir fakturert etter sitt faktiske forbruk istedenfor stipulerte verdier.

Feilsøking:

AMS kan varsle om spenningsfeil og jordfeil.

Klimaforbedring:

I teorien skal AMS føre til redusering av energiforbruk som i seg selv sparer miljøet.

Større valgmulighet:

Kunden får mulighet til å bytte kraftleverandør fortere. Tidligere tok det vanligvis mellom 1-2 uker å bytte, men med AMS kan det skje samme dag.

Økt konkurranse:

Konkurransen i sluttbrukermarkedet har økt, noe som medfører lavere kraftpriser.

Fremtidsrettet:

AMS åpner opp for flere tilleggstjenester som vil bidra til ytterligere redusering av strømforbruk i fremtiden.

Plusskunder:

Smarte strømmålere har bidratt til flere plusskunder, også kalt prosumere. Dette er kunder som produserer strøm selv, gjennom for eksempel solcellepanel, for så å selge kraftoverskuddet sitt tilbake til nettet. Desto mer sol- og vindkraft som utbygges, desto større svingninger i kraftproduksjonen. Målet er dermed å bruke så mye strøm som mulig når produksjonen av fornybar energi er høy - og lite strøm når strømmen som benyttes er hentet fra fossile kraftverk

Hvilke ulemper er det med de nye strømmålerne?

Kundene måtte ta regningen:

Selve installasjonen ble ikke en utgift for forbrukerne - det er nettleverandøren som har ansvar for dette. Det er beregnet at det vil kosta ca. 3.500 kroner per installerte strømmåler, hvor totalkostnaden for hele landet blir ca. 10 milliarder kroner. For å dekke kostnadene økte nettleverandørene nettleien. Dette har medført en kostnadsøkning på rundt 200 kroner i året per husstand.

Brannfare:

Gjennom bruk av AMS vil forbrukerne vite når strømmen er billigst, noe som ofte er om natten. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) mener dette utgjør en større brannfare, og råder kunder til å ikke sette på oppvaskmaskin, vaskemaskin eller tørketrommel om natten.

Hacking:

Informasjonen fra de nye strømmålerne skal lagres i en nasjonal database. Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) gjennomførte en undersøkelse hos nettleverandørene som omhandlet blant annet nettsikkerhet. Denne undersøkelsen viste at majoriteten av nettleverandørene mener det er middels eller stor risiko for misbruk av data fra strømmålere gjennom hacking eller generell misbruk.

Juksing på strømregningen:

Dersom datasikkerheten ikke håndteres riktig kan det utnyttes av forbruker. Et eksempel kan være å manipulere egen strømregning på bekostning av naboen.

Personvern:

På samme måte som med telefonsamtalers metadata, kan informasjon om energiforbruket i en husstand avsløre en rekke detaljer om livet til de personene som overvåkes. Fra når og hvor lenge de holder seg hjemme, til hva slags utstyr som brukes (dyre elektroniske enheter, medisinsk utstyr osv), til bevegelsene inne i huset - til stuen (der TVen nettopp har blitt slått på). Personvern er et kontroversielt tema, fordi man må foreta avveininger mellom retten til privatliv og effektivitet.


Flere artikler

Cover Image for En guide til å bytte strømleverandør i 2024

En guide til å bytte strømleverandør i 2024

Strømkostnader kan utgjøre en betydelig del av husholdningens totale utgifter. Å bytte strømleverandør er enkelt, og du mister aldri tilgangen på strøm i prosessen – det er garantert.

Espen F.
Espen F.
Cover Image for Gode råd til deg som skal bytte Mobilabonnement i 2024

Gode råd til deg som skal bytte Mobilabonnement i 2024

Når du skal velge mobilabonnement i Norge i 2024, er det mange faktorer å ta hensyn til, spesielt med tanke på hvilken operatør og mobilpakke som passer best for deg. Heldigvis har det aldri vært enklere å bytte mobilabonnement, og mange kan spare betydelige beløp ved å gjøre et bytte. På Sime.no finner du gode råd og verktøy for å sammenligne ulike mobilabonnementer og velge det som gir deg mest for pengene.

Espen F.
Espen F.
logo

Sime er en nøytral sammenligningstjeneste som hjelper forbrukere og bedrifter med å velge de rette avtalene. Hos oss er du omgitt av profesjonelle og vi gjør alt vi kan for at du skal få en god opplevelse når du bruker tjenesten vår.

Nyttige lenker

© Alle rettigheter reservert Sime 2023 | Org.nr: 926 189 808