Simelogo sime

Forsvaret har sikret 5G-skiver fra alle mobiloperatører

Cover Image for Forsvaret har sikret 5G-skiver fra alle mobiloperatører
Sime
Sime

Forsvaret har tatt i bruk fremtidens teknologi med 5G Standalone og skivedeling. Skisse: Forsvarsmateriell


Forsvaret viser vei med fremtidens mobilnett

Forsvaret har gått foran og sikret seg 5G-skiver fra alle tre norske mobiloperatører – Telenor, Telia og Ice – for å styrke sin operasjonelle kapasitet og sikkerhet. Ved å ta i bruk den banebrytende 5G Standalone-teknologien (5G SA) med skivedeling, har de skapt et solid fundament for fremtidens kommunikasjonsløsninger. Nå bør Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) følge opp for å sikre at Nødnettet møter morgendagens krav.

Hva er skivedeling i 5G?

Skivedeling, også kalt “network slicing,” er en av de mest revolusjonerende egenskapene med 5G-teknologien. Det gjør det mulig å skape dedikerte virtuelle nettverk innenfor et kommersielt mobilnett. Disse skivene er isolert fra annen mobiltrafikk og fungerer som “private nettverk” for kunden. Forsvaret har etablert en slik “Mil Slice” for sine behov, noe som gir dem en unik kombinasjon av sikkerhet og fleksibilitet.

Telia og Telenor leverer landsdekkende skiver, mens Ice tilbyr regionale løsninger. Denne tilnærmingen gir redundans og robusthet i kritiske situasjoner, noe som kan vise seg uvurderlig i krisetider.

Forsvaret: Lovende resultater fra pilotprosjekt

På Telecom World Cruise-konferansen delte Kenneth Nomeland fra Forsvarsmateriell erfaringer fra pilotprosjektet. Resultatene er ifølge Nomeland svært lovende, med stabil drift og lav forsinkelse (latency) som skaper et solid grunnlag for fremtidig bruk.

Forsvaret har vist at 5G SA ikke bare er en teknologi for fremtiden, men at den allerede fungerer i praksis. Dette kan og bør være en mal for andre samfunnskritiske tjenester, som Nødnettet.

Hvorfor kommer ikke 5G SA til privatmarkedet enda?

Mens Forsvaret nyter fordelene av 5G SA, sitter sivilsamfunnet igjen med en eldre versjon av 5G-teknologi. Hvorfor? Årsaken er enkel: kostnader. Ifølge en rapport fra Analysys Mason står Europas mobiloperatører overfor store økonomiske utfordringer, noe som bremser utrullingen av 5G SA.

Rapporten peker på at investeringene blant de største operatørene har falt de siste to årene og forventes å forbli lave frem mot 2030. Dette presser operatørene til å prioritere områder med rask avkastning, noe som forsinker den teknologiske utviklingen.

Nødnettet: På tide å handle

Dagens Tetra-baserte Nødnett har vært på overtid i flere år. Teknologien, som ble testet allerede i 1999 da Bill Clinton besøkte Norge, var moden da, men er nå helt avleggs. Innføringen av et nytt nødnett basert på 5G-teknologi med skivedeling er derfor en nødvendighet for å møte dagens og fremtidens trusselbilde.

Offentlig konsum kan spille en nøkkelrolle i å få fart på 5G-utviklingen. Med økende geopolitiske spenninger, som krigen i Ukraina og situasjonen i Midtøsten, haster det med å få på plass et nødnett som er like robust som Forsvarets løsning.

Mobilmarkedet: En lys fremtid for bedriftskunder

Selv om operatørene står overfor økonomiske utfordringer, peker flere eksperter på at bedriftsmarkedet for mobilkommunikasjon har et stort vekstpotensial. Ifølge estimater kan markedet vokse fra dagens 7,3 milliarder kroner i 2023 til 10-11 milliarder kroner innen 2030. En del av denne veksten vil sannsynligvis komme fra tjenester som skivedeling og andre avanserte 5G-løsninger.

Konklusjon: Lær av Forsvaret

Forsvaret har vist hvordan 5G-teknologi kan brukes for å sikre kritisk infrastruktur og beredskap. Nå er det på tide at DSB og andre offentlige aktører følger etter. Med riktige prioriteringer kan vi sikre at Norge ligger i forkant av teknologisk utvikling – til fordel for både beredskap og sivilsamfunnet.


Flere artikler

Cover Image for Kommer Happybytes til å bli solgt?

Kommer Happybytes til å bli solgt?

Den populære mobiloperatøren Happybytes, kjent for sine lave priser og fleksible abonnement, vurderer nå et mulig salg etter solid vekst, men røde tall. Med over 60 000 kunder og et bredt produktutvalg, har selskapet tiltrukket seg oppmerksomhet fra store aktører som Telenor, Telia og Ice. Et eventuelt oppkjøp kan påvirke både markedet og kundene. Hvem vil stikke av med Happybytes – og hva betyr det for deg som forbruker?

Espen F.
Espen F.
Cover Image for Alt du trenger å vite om strømstøtte – En guide for 2025

Alt du trenger å vite om strømstøtte – En guide for 2025

Strømstøtteordningen er en midlertidig støtte for norske husholdninger, designet for å hjelpe med høye strømutgifter i perioder der strømprisene når uvanlige høyder. Her får du en fullstendig oversikt over hvordan ordningen fungerer, hvem som kan få støtte, og hva du bør vite for å dra nytte av den.

Espen F.
Espen F.
logo

Sime er en nøytral sammenligningstjeneste som hjelper forbrukere og bedrifter med å velge de rette avtalene. Hos oss er du omgitt av profesjonelle og vi gjør alt vi kan for at du skal få en god opplevelse når du bruker tjenesten vår.

Nyttige lenker

© Alle rettigheter reservert Sime 2025 | Org.nr: 926 189 808