Smørøyelogo smørøye

Et intervju med Frans Timmermans, konserndirektør i EU-kommisjonen for klima

Cover Image for Et intervju med Frans Timmermans, konserndirektør i EU-kommisjonen for klima

«Du trenger knapt offentlige penger for å investere i fornybar energi» – Frans Timmermans

Klimaendringer og hva de vil gjøre med planeten vår er i de fleste menneskers tanker om dagen. Folk fra hele verden vil ha svar, handling og respons. På årets COP i Glasgow ble det tatt flere beslutninger for å bekjempe global oppvarming. Noen av de mest bemerkelsesverdige beslutningene som ble tatt var å stoppe avskoging, kutte metanutslipp og fase ut kull.

Euronews har snakket med konserndirektøren for EU-kommisjonen med ansvar for klima, Frans Timmermans. Som ansiktet til den europeiske grønne avtalen spurte de ham om resultatene av COP26, EUs grønne avtale og om Europa gjør nok for å bekjempe denne globale trusselen.

Du holdt en tale hvor du viste et bilde av ditt ett år gamle barnebarn, Kees, på COP 26. Det gikk viralt. Det rørte flere nerver. Du prøvde å vise at teknokrater også kan være mennesker. Vil Kees være fornøyd med utfallet av COP26?

Frans Timmermans, konserndirektør i EU-kommisjonen:

"Jeg tror ikke det. Vi har fortsatt en enorm mengde arbeid å gjøre. Men det jeg prøvde å gjøre der var å vise at dette er personlig for hver enkelt av oss. Det er ikke bare personlig for meg og mitt barnebarn. Dere har alle barn og familie som vil lide av konsekvensene av klimakrisen hvis vi ikke fikser det."

Det ble nesten ingen avtale på COP26. Ta oss med bak kulissene. Hva foregikk egentlig?

"Vel, jeg tror det alltid vil være vanskelig å oppnå en global avtale i en COP. Men denne gangen var vi mer ambisiøse enn mange, mange land hadde forventet, og det tok litt tid å få alle til å krysse den linjen. Og spesielt formuleringen som ble brukt av det britiske presidentskapet angående kull var litt mye for noen kullproduserende land. Så vi måtte omformulere det, opprettholde et høyt ambisjonsnivå, men bruke et par andre ord. Men likevel er kull satt på agendaen, og det er det viktigste."

En emosjonell president for COP26, Alok Sharma, sa at dette bare var en "skjør seier".

"Ja, han var emosjonell på grunn av overraskelsene i siste øyeblikk vi fikk fra flere land som plutselig ikke ønsket å støtte det endelige resultatet. Så vi måtte, sammen med de landene, finne noen raske løsninger og heldigvis lyktes vi."

Hvorfor er Europa så motvillige til å opprette et taps- og skadeanlegg for land som vil bli påvirket av klimaendringer, men som ikke forårsaker det?

"Vel, i den utviklede verden er det ingen som gjør mer for tilpasning og tap og skade enn EU. Vi presset andre utviklede land til å legge mer penger på bordet. Vi legger ekstra penger på bordet for tap og skade. Vi la mer penger i tilpasningsfondet. Så i den utviklede verden er vi ledende på dette, men vi må fortsatt gjøre mye mer fordi vi snakker om billioner av tilpasningspenger som vil være nødvendige for å forberede planeten på det som allerede skjer, som er klimaendringer."

Mens du var opptatt inne i bygningen på COP26, var det noen aktivister utenfor som spurte EU hvilken side dere er på? De spurte om det er for fossilbrenselsiden eller for klimarettferdighet? Hva vil du si til dem?

"Vel, vi er på siden av klimarettferdighet, og vi er også på siden av å fase ut fossilt brensel. Den formuleringen kom inn i den endelige erklæringen, som er noe som aldri har skjedd før, og vi har retningslinjer for å støtte det. Vi er den eneste delen av verden som faktisk har en plan for å få utslippene våre redusert med minst 55 prosent mellom nå og 2030. Mange andre har nå erklært at de kommer til å bli karbonnøytrale i midten av århundret, men de har fortsatt ingen reelle planer om å komme seg dit, og det har vi!"

Har planen momentum og tror du din 'Fit for 55'-pakke vil bli vedtatt før COP27 i Sharm el-Sheikh?

"Jeg håper det. Vi har fortsatt mye arbeid å gjøre. Ikke hvert enkelt forslag vil bli vedtatt fullt ut innen den tid, men jeg håper da at vi har nådd point of no return. Vi vil ha fullt engasjement fra Europaparlamentet og Europarådet, der alle medlemslandene kommer sammen, at vi har alle om bord som en helhet. Det ville vært utrolig viktig før COP27."

Hos euronews har vi i det siste rapportert om økningen i energipriser, og selskaper som produserer gass rapporterer milliarder ekstra i overskudd. Hvorfor fremmer EU-kommisjonen såkalte «nye gassprosjekter av felles interesse», og vil dere støtte og godkjenne Nord Stream 2?

"Det vi må gjøre er å hjelpe land med å gå ut av kull og over til fornybar energi. Men noen land kan ikke gjøre det med en gang. De vil trenge naturgass som en overgangsenergikilde. Og det er derfor vi støtter noen av disse prosjektene. Men vi vil ikke at de skal låses til naturgass, så det kan bare være en midlertidig løsning. Vi vil sørge for at lovgivningen vår er tilpasset formålet slik at vi får denne overgangen fra kull via naturgass til fornybar energi i de landene som trenger det."

Kan naturgass kalles fornybar energi?

"Nei, det kan det ikke. Det er et fossilt brensel. Men det er samtidig en energibærer vi trenger i omstillingen til grønt."

Hva med atomkraft?

"Vel, kjernekraft har en stor fordel av ikke å skape noen utslipp. Det er en stor fordel. Men samtidig er det basert på fossiler og det har en utrolig høy kostnad."

Hva ville Kees si om det radioaktive avfallet fra atomkraft?

"Kostnadene er enorme. Du vet, kostnadene ved å bygge atomkraftverk går bare oppover. Kostnadene ved å bygge fornybare energiressurser går dramatisk ned. Du trenger knapt noen offentlige penger for å investere i fornybar energi. Du trenger enorme mengder offentlige penger for å investere i atomkraft."

Bør Europa forby fossile brenselselskaper fra å sponse media-, kultur- og sportsarrangementer?

"Jeg tror vi bør gjøre det klart at vi ønsker at investeringer skal gå bort fra fossilt brensel til fornybar energi, og dette kan være de samme selskapene som går inn i fornybar energi. Hvorfor ikke? Men i dag har IMF beregnet at vi investerer rundt 11 millioner dollar i minuttet i fossilt brensel, og det må endres og må endres raskt."

Vi har nylig sett folk gå ut i gatene i Belgia, Nederland og Østerrike for å protestere mot COVID-19-tiltak. Disse protestene ble stygge. De var faktisk ganske voldelige. Er Europa klar til å takle en klimakrise?

"Det som er viktig er å konfrontere innbyggerne våre, ikke bare med kostnadene ved overgangen, men spesielt med kostnadene ved en ikke-overgang, som vil være enorme. Den menneskelige lidelsen vil være umåtelig hvis vi ikke endrer våre levemåter. Og så selvfølgelig vil denne overgangen være vanskelig, men vi må sørge for at den er rettferdig. Vi må sørge for at vi ikke etterlater noen. Vi må vise innbyggerne våre at når vi ber dem om å bidra til dette, ber vi dem om å være rettferdig, og vi sørger for at de som kan bidra mer faktisk bidrar mer og de som ikke kan er beskyttet mot for eksempel energifattigdom."

Føler du at covid-19-pandemien har ødelagt EUs grønne avtale litt?

"Vel, selvfølgelig, covid-pandemien har mye innflytelse på hva folks bekymringer er i dag. Men interessant nok viser all forskning at hvis du spør folk, hva er din største bekymring? Et flertall av europeere vil si klimakrisen og ikke COVID."

Er Greta Thunberg en helt?

"Hun er en helt, absolutt. Vi ville ikke hatt noen europeisk "Green Deal" uten henne og Fridays for Future-bevegelsen."



Flere artikler

Cover Image for En guide til å bytte strømleverandør i 2024

En guide til å bytte strømleverandør i 2024

Strømkostnader kan utgjøre en betydelig del av husholdningens totale utgifter. Å bytte strømleverandør er enkelt, og du mister aldri tilgangen på strøm i prosessen – det er garantert.

Espen F.
Espen F.
Cover Image for Gode råd til deg som skal bytte Mobilabonnement i 2024

Gode råd til deg som skal bytte Mobilabonnement i 2024

Når du skal velge mobilabonnement i Norge i 2024, er det mange faktorer å ta hensyn til, spesielt med tanke på hvilken operatør og mobilpakke som passer best for deg. Heldigvis har det aldri vært enklere å bytte mobilabonnement, og mange kan spare betydelige beløp ved å gjøre et bytte. På Sime.no finner du gode råd og verktøy for å sammenligne ulike mobilabonnementer og velge det som gir deg mest for pengene.

Espen F.
Espen F.
logo

Sime er en nøytral sammenligningstjeneste som hjelper forbrukere og bedrifter med å velge de rette avtalene. Hos oss er du omgitt av profesjonelle og vi gjør alt vi kan for at du skal få en god opplevelse når du bruker tjenesten vår.

Nyttige lenker

© Alle rettigheter reservert Sime 2023 | Org.nr: 926 189 808