Er strømavtaler laget for bedrifter billigere enn privatavtaler?
Nettleien er dyrere når du har en bedriftsavtale
Det disse strømselgerne ofte unnlater å si er at nettleien er dyrere for bedrifter enn det den er for privatkunder. Det du betaler i nettleie består av flere deler – en fast og to variable deler, samt avgifter til staten. Så hvor mye dyrere er nettleien for bedrifter? Her tar vi utgangspunkt i nettleverandøren BKK sine tariffer per 1. januar 2021, samt et årsforbruk på 20 000 kWh.
Privat: Fastbeløp: 2050 kr per år Forbruksavhengig del: 42,61 øre/kWh
Totalkostnad med 20 000 kWh i forbruk: 10 572 kr inkl. mva.
Bedrift: Fastbeløp: 1604 kr per år Avgift til Enova: 800 kr per år Forbruksavhengig del: 16,40 øre/kWh Forbruksavgift: 16,69 øre/kWh
Totalkostnad med 20 000 kWh i forbruk: 11 277 kr inkl. mva.
Strømprisen for bedrifter oppgis uten moms
Mva-registrerte bedrifter kan som kjent få tilbakebetalt mva. på varer og tjenester. Likevel er det viktig å huske på at du ikke får fradrag for strøm brukt på kjøkkenet, stua eller annen privat bruk. Strømselgere som selger til næringslivskunder oppgir prisen uten moms. Legger du på 25 prosent blir strømprisen mest sannsynlig det samme som du kunne fått i en privatavtale - muligens dyrere. Fradrag for strømbruk på hjemmekontoret kan du få om du har en privatavtale også.
Vær obs på lange bindingstider og høye bruddgebyr
Bindingstiden på bedriftsavtaler kan være lang. For privatkunder er maksgrensen for bindingstid 12 måneder, med unntak av fastprisavtaler. Ser du på bedriftsavtaler derimot, kan du finne avtaler med opp til 5 års bindingstid. Med i disse bindingstidene følger det ofte med skyhøye bruddgebyr. Det skal sies at de fleste bedriftsavtaler er uten bindingstid, men dette er noe som er viktig å passe på hvis du vurderer en slik avtale.
Her kan du få hjelp til å bestille strømavtale for bedrift eller privat.