En guide til å bytte strømleverandør i 2024
Strømkostnader kan utgjøre en betydelig del av husholdningens totale utgifter. Vurder å bytte leverandør for å få en bedre strømavtale!
Hvordan bytter jeg strømleverandør?
Å bytte strømleverandør er enkelt, og du mister aldri tilgangen på strøm i prosessen – det er garantert.
Følg disse enkle stegene for å vurdere om det er verdt å bytte leverandør:
1. Finn en nylig strømregning – Sjekk hva du har i dag og hva du betaler. På denne måten er du bedre forberedt når du skal sammenligne med andre strømleverandører.
2. Få et pristilbud – Bruk Simes strømtjeneste for å få et pristilbud på noen få minutter.
3. Sammenlign avtaler – Med vårt verktøy kan du sammenligne priser fra ulike strømleverandører og se om du kan få en bedre avtale.
4. Start bytteprosessen – Når du har valgt en ny avtale, følg instruksjonene fra din nye leverandør for å fullføre byttet.
5. Betal siste faktura – Du vil få en siste regning fra din gamle leverandør. Sørg for å få tilbakebetalt eventuelle innestående beløp hvis du har betalt for mye. Normalt ordner strømleverandøren dette for deg uten at du trenger å gjøre noe.
Hva trenger jeg for å bytte strømleverandør?
For å bytte leverandør trenger du informasjon om hvor mye du betaler for strømmen din nå og hvem som er leverandøren din. Du trenger også grunnleggende opplysninger som adresse og postnummer.
Hvis et bruddgebyr er større enn det du sparer ved å bytte, kan det være lurt å vente til du bindingstiden er i ferd med å gå ut.
Når bør jeg bytte strømleverandør?
Det kan være utfordrende å finne riktig tidspunkt for å bytte leverandør, spesielt når prisene svinger. Leverandøren din kan gjøre deg oppmerksom på at du kan spare penger, gjennom informasjon på regningen.
De beste tidspunktene å bytte strømleverandør kan være:
• Før vinteren hvis du ikke har en fastprisavtale.
• Når du forventer prisøkninger. Prisendringer på standard variable avtaler følger ofte endringer i strømprisene på markedet.
• Rett før avtalen din utløper.
• Når du flytter. Endringer i antall rom, forskjellige varmesystemer og apparater kan påvirke strømforbruket ditt.
• Når livssituasjonen endres. Hvis du for eksempel går av med pensjon, kan strømforbruket ditt på dagtid øke.
• Hvis du har betalt ned gjeld til en leverandør. Enkelte leverandører lar deg ikke bytte mens du skylder dem penger uten at du innfrir det resterende beløpet. Når gjelden er betalt, kan det være lurt å se etter en bedre avtale.
• Hvis du er misfornøyd med servicen du får fra din nåværende leverandør.
• Hvis du ønsker en grønnere avtale.
Når bør du ikke bytte strømleverandør?
Det er ikke lurt å bytte leverandør hvis du må betale et bruddgebyr som er større enn det du vil spare ved å bytte.
Hvor lang tid tar det å bytte strømleverandør?
Tiden det tar å bytte strømleverandør kan variere. De fleste bytter gjennomføres i løpet av få uker, avhengig av leverandøren og avtalen. Det vil ikke være noen avbrudd i strømleveransen under byttet, ettersom strømmen fortsatt leveres gjennom de samme kablene, uansett leverandør. Det eneste du vil merke, er (forhåpentligvis) lavere regninger og et nytt navn på strømregningen.
Kan jeg bytte strømleverandør når som helst?
Ja, du kan bytte leverandør når som helst. Men hvis du har en aktiv kontrakt og bruddgebyret overstiger besparelsene ved å bytte, kan det være bedre å vente til avtalen er over.
Hvor mange ganger kan jeg bytte strømleverandør?
Det finnes ingen begrensninger på hvor mange ganger du kan bytte strømleverandør.
Hva hvis jeg angrer på byttet?
Du har en angrerett på 14 dager hvis du ombestemmer deg. Dette er en lovfestet rettighet som gjelder fra dagen etter at du har inngått avtalen.
Kan jeg bytte leverandør hvis jeg skylder penger til min nåværende leverandør?
Ja, men du vil mest sannsynlig få en sluttregning på det utestående beløpet.
Kan jeg bytte strømleverandør som leietaker?
Ja, som leietaker har du rett til å bytte leverandør hvis du selv betaler strømregningen. Utleier kan ha spesifisert en «foretrukken leverandør» i leieavtalen, men dette hindrer deg ikke i å bytte. Gi gjerne utleieren en heads-up før du bytter.
Hvordan bytter jeg leverandør når jeg flytter?
Flytting er en god anledning til å bytte leverandør. Husk å varsle din nåværende leverandør i god tid, helst minst to dager før flytting. Ta en måleravlesning før du flytter ut og gi denne til din leverandør, slik at du kun betaler for forbruket frem til flyttedato.
Når du flytter inn i din nye bolig, tar du en ny måleravlesning og gir denne til den leverandøren som forsyner din nye bolig.
Kan jeg velge en grønn strømavtale?
Ja, det er helt opp til deg hvilken leverandør du ønsker å bytte til. Flere leverandører tilbyr 100% fornybar energi, som vind-, vann- eller solkraft. Andre tilbyr en blanding av grønn energi og tradisjonelle energikilder. De fleste fornybare strømavtaler koster nå omtrent det samme som en vanlig avtale, noe som er gode nyheter hvis du ønsker å gå over til grønn energi.
Ønsker du hjelp til å bytte strømleverandør kan du bruke Simes kostnadsfrie tjeneste ved å trykke her.