Effektene smarttelefonene har på hjernen
Funksjoner vi bare kunne drømme om for ti år siden reduserer konsentrasjonen og trimmer hukommelsen vår. Det er dessverre fakta. De fleste er også klar over det, men et liv uten en smarttelefon høres utenkelig ut for de fleste.
Båndet mellom kropp og sinn er ikke alltid lett å forstå seg på. Når det gjelder kunnskap om din egen mentale helse, trenger du enkel informasjon som ikke skremmer deg – informasjon publisert av medisinske og atferdsmessige fagfolk som vet hva de snakker om og som faktisk bryr seg.
Ukentlig skjermtidsstatistikk informerer deg også om hvor mye tid du har brukt på telefonen.
Den totale tiden på forskjellige medieplattformer som streaming, nettaviser, sosiale medier osv. forventes å øke opp til 11 timer per dag. For å forhindre at vi kjeder oss skaper vi en distraksjon og velger Tik Tok og spill for å få tiden til å gå.
Mange sjekker telefonene sine når de våkner, bruker den mens de reiser til jobb og holder konstant øye med telefonen mens de er på jobb. En telefonskjerm er det siste mange ser før de sovner. Denne atferden har blitt så inngrodd i rutiner at folk sjelden vurderer innvirkningen det har på kropp og sinn.
Ja, smarttelefonen stimulerer hjernen din
Ifølge en fersk rapport publisert i JAMA, stimulerer bruk av mobiltelefoner hjernens funksjonsevne. Denne forskningsrapporten fant en økning i hjernens bruk av glukose når telefonen slås på.
Hva indikerer denne aktiveringen av hjernen? Er det et godt tegn eller et dårlig tegn?
Ingen vet egentlig. Noen mener imidlertid at hjerneaktivitet er en potensiell forløper til kreft.
Kognitiv evne
I følge RescueTime åpner vi i gjennomsnitt telefonen 58 ganger om dagen.
Kognitive evner reduseres dramatisk når du har smarttelefonen din i nærheten. Selv om den er avskrudd.
Når du skal gjøre noe som krever at du fokuserer, vil selv et glimt av en telefon endre fokuset ditt. Hva skjer på Instagram, har jeg fått noen nye meldinger på Snapchat, er det noen nye spennende artikler på VG?
Ifølge en rapport publisert i Journal of the Association for Consumer Research, kan en smarttelefon påvirke personens tilstedeværelse bare ved at personen har telefonen på seg. Rapporten oppdaget at en smarttelefon krever brukerens oppmerksomhet selv om de ikke bruker eller tenker på den.
Smarttelefonbruk og tenåringers mentale helse
Det er en bekymringsfull sammenheng mellom populariteten til smarttelefoner og økningen av psykiske helseproblemer blant tenåringer og unge voksne. Aldri har det vært viktigere å sette mental helse på kartet, og smarttelefonen må ta sin del av skylden for dette problemet.
Vi burde sette pris på at unge mennesker er klar over sosiale mediers skadelige effekt på livene deres og at flere iverksetter tiltak for å redusere den skadelige effekten. Ifølge en ny undersøkelse mener 54 % av tenåringer at de kaster bort mye tid på telefonene sine.
Tre negative effekter av smarttelefonbruk
1. Mangel på oppmerksomhet
Mens teknologien utvikler seg, har multi tasking blitt mye vanligere. Vi lytter til musikk på telefonen samtidig som vi bruker den bærbare datamaskinen til å jobbe. Slike vaner er kanskje ikke særlig produktive siden oppmerksomheten vår blir fordelt utover flere oppgaver. Som et resultat blir fokuset dårligere og det du skal gjøre tar lenger tid og utføres dårligere enn det potensielt kunne blitt gjort.
2. Glemsomhet
Etter smarttelefoner ble en del av hverdagen trenger man ikke lenger å huske på ting. Man kan se på det som en fordel, men det kan også være en stor ulempe. Smarttelefoner i dag tilbyr ekstra funksjoner som hjelper deg med å lagre korte notater, sette påminnelser osv. Selv om dette er veldig praktisk og folk bruker det på en produktiv måte som f.eks. når de skriver handlelister, har det påvirket hukommelsen vår i stor grad. Folk husker ofte ikke engang korte lister som inneholder 4-5 elementer lenger.
3. Konsentrasjonsproblemer
Mange klager mye over at de synes det er vanskelig å konsentrere seg om en enkelt oppgave over lang tid. Vi sliter med å konsentrere oss og fokusere når vi skal lese tungt lesestoff. Dette er fordi vi har blitt avhengige av å lese korte, fengende overskrifter på sosiale medier. Det har svekket vår evne til å gå i dybden på innholdet i en artikkel. Vi går i stedet gjennom alt vi leser én gang for å se om det har en interessant eller fengende overskrift, og vi leser den bare hvis vi finner overskriftene interessante. Å lese bøker har blitt en kjedelig oppgave i disse dager fordi vi ikke klarer å konsentrere oss om det i så lang tid. Mange faller av midtveis eller bruker veldig lang tid på å fullføre dem.
Avsluttende tanker
Dagens ungdom kan dra nytte av den pedagogiske støtte og sikkerhet smarttelefoner gir og beskytter seg selv ved å bruke sosiale medier på en måte som beskytter deres mentale helse.
Gjennom smarttelefoner kan vi få umiddelbar tilgang til ulik informasjon og alle mulige slags dokumenter. Gode vaner kan oppmuntres og spores, som å bruke helseapplikasjoner. GPS-overvåking kan hjelpe foreldre med å holde barna trygge.
"Telefonfri" tid for å tilbringe kvalitetstid med familien er ingen dum idé. Det kan også være befriende å bytte skjermtid med å lese en bok. Det kan virke vanskelig og kjedelig i starten, men se de positive sidene ved det.
Hvis du reduserer telefontiden, kan forbedringene i din følelsesmessige klarhet og mentale helse være nok til å holde deg i gang.
Teknologi og sinn omformer begge hverandre samtidig. Men det er opp til oss å la teknologien berike sinnet vårt og ikke utarme det gjennom avhengighet og misbruk. Uansett hvor klisjéaktig det høres ut, bør vi alltid kontrollere teknologien og ikke la teknologien kontrollere oss.