Dilemmaet med vindkraft
Vindkraft - hvorfor splittes vi?
Verden trenger mer fornybar energi for å erstatte fossile energikilder. Samtidig kommer rundt halvparten av energiforbruket i Norge fra fossile kilder. Politikerne i Norge har utpekt vindkraft som en bidragsyter til denne omstillingen. Denne utbyggingen har skapt mye konflikt og så å si hvert eneste prosjekt blir møtt med protester. Særlig de siste årene har dette blitt et brennhett tema og det er mange som har fått installert disse gigantiske konstruksjonene i nærmiljøet sitt.
Ifølge den nye rapporten fra Statnett kan vindkraft samlet redusere norske klimagassutslipp med ca. 25 millioner tonn. I tillegg er landbasert vindkraft økonomisk sett den nest billigste løsningen for å øke produksjonen av fornybar energi. Bare vannkraft er billigere.
Det finnes riktignok flere ulemper med vindkraft også. Det er ingen tvil om at det påvirker plante- og dyreliv negativt. Vi har de siste årene fått høre om flere observasjoner av fugler som flyr inn i bladene, og i verste fall dør. Flere som bor i nærmiljøet til disse vindmøllene rapporterer også om støy. Det skal også nevnes at for å bygge disse vindmøllene må det etableres veier for anleggstrafikk. Dette kan gå utover leveområdene til truede arter og urørt natur. I likhet med solenergi er vindkraft også kun periodisk effektive. Det betyr at turbiner er avhengige av vær og vind og derfor ikke er i stand til å generere elektrisitet til enhver tid.
Det er nok ingen tvil om at det kommer til å fortsette å være konflikter rundt denne utbyggingen. Dersom du ønsker å forsikre deg om at ingen av dine strømutgifter går til en leverandør som har koblinger til vindkraftutbygging så anbefaler vi Ustekveikja. De er heleid av Hol Kommune og har kun fokus på vannkraft.