Simelogo sime

Alt du trenger å vite om strømstøtte – En guide for 2025

Cover Image for Alt du trenger å vite om strømstøtte – En guide for 2025
Espen F.
Espen F.

Strømstøtteordningen er en midlertidig støtte for norske husholdninger, designet for å hjelpe med høye strømutgifter i perioder der strømprisene når uvanlige høyder. Her får du en fullstendig oversikt over hvordan ordningen fungerer, hvem som kan få støtte, og hva du bør vite for å dra nytte av den.

Hva er strømstøtte, og hvorfor ble den innført?

Strømstøtten ble etablert som en respons på ekstraordinære strømpriser som Norge har opplevd de siste årene. Den er designet for å gi økonomisk avlastning til privatpersoner og boligselskap når spotprisen på strøm overstiger et gitt nivå. Med rekordhøye strømpriser over lengre perioder har dette blitt en viktig støtteordning for norske husholdninger.

Strømstøtten ble først innført i desember 2021 og har siden blitt forlenget flere ganger. Per nå er planen at ordningen skal vare frem til utgangen av 2025. Regjeringens mål er å sikre at strømregningene forblir håndterbare, uten at husholdninger må gjøre store inngrep i hverdagen for å spare på strømmen.

Hvordan fungerer strømstøtten?

Strømstøtten beregnes time for time og baserer seg på spotprisen i det norske kraftmarkedet. Spotprisen er den prisen strømleverandører betaler for strømmen på den nordiske kraftbørsen Nord Pool, og den varierer betydelig gjennom dagen. Når spotprisen overstiger 93,75 øre per kWh (inkl. mva.), dekker staten 90 % av kostnaden over dette nivået. Dette skjer helt automatisk og man trenger ikke foreta seg noe.

Et enkelt regnestykke:

• Hvis spotprisen er 1 kr per kWh, får du 5,62 øre i støtte per kWh.

• Hvis spotprisen øker til 2 kr per kWh, vil støtten være 95,62 øre per kWh.

• Dette betyr at du kun betaler for det første prisnivået opp til 93,75 øre, og deretter kun 10 % av overskytende beløp.

Strømstøtte gjelder ikke for fritidsboliger som hytter og feriehus. Dette har vært et bevisst valg fra myndighetene for å prioritere husholdninger.

Hvordan får du strømstøtte?

Strømstøtten utbetales gjennom nettleien, som administreres av din lokale netteier. Dette betyr at støtten trekkes direkte fra strømregningen din. Dersom du har en avtale der strøm og nettleie er samlet på én faktura, vil du se fratrekket som en egen post på regningen.

Hva hvis du mottar to separate fakturaer?

Noen strømleverandører sender separate regninger for strøm og nettleie. I slike tilfeller vil støtten trekkes fra nettleien. Hvis du ønsker å forenkle dette, kan du velge en leverandør som tilbyr samlet fakturering, som for eksempel Fjordkraft eller Fortum.

Hvordan påvirker strømstøtten din strømregning?

Strømstøtten gjelder uavhengig av hvilken strømleverandør eller strømavtale du har. Den beregnes kun basert på spotprisen time for time og har ingen tilknytning til din valgte leverandør.

Forbruksmønster spiller en rolle

Forbrukere som klarer å redusere strømforbruket i de dyreste timene, kan spare enda mer. Med en strømstyrings-app eller smart strømstyring kan du flytte forbruket til timer der strømprisen er lavest. Dette gir ikke bare lavere strømregning, men også mindre miljøbelastning.

Hvorfor er strømstøtte viktig?

Høye strømpriser kan legge stort press på økonomien til husholdninger, særlig i perioder med kaldt vær og høyt strømforbruk. Strømstøtten er en viktig del av Norges energipolitikk og sikrer at flest mulig kan opprettholde en stabil økonomi selv i perioder med ekstreme prisvariasjoner.

Visste du at…

• Norge er det landet i Norden med størst grad av statlig strømstøtte.

• Norske husholdninger bruker i snitt mer strøm enn de fleste andre land i Europa, mye grunnet elektrisk oppvarming.

Praktiske tips for å redusere strømregningen ytterligere

Selv om strømstøtten hjelper, kan det være lurt å ta grep for å redusere strømforbruket:

1. Bruk energieffektive apparater: Oppgrader gamle hvitevarer og varmekilder til moderne, energieffektive alternativer.

2. Installer varmepumpe: En varmepumpe kan redusere oppvarmingskostnadene betydelig.

3. Unngå strømforbruk i de dyreste timene: Bruk apper som viser strømprisene time for time.

4. Bytt strømleverandør: Sammenlign strømavtaler for å sikre at du har en konkurransedyktig pris. Motta et uforpliktende tilbud gjennom Sime sin strømløsning.


Har du spørsmål om strømstøtten?

Hvis du lurer på noe om strømstøtten, er det viktig å kontakte din lokale netteier. De kan gi deg spesifikke detaljer om hvordan strømstøtten administreres i ditt område. Du kan også besøke nettsiden til strømleverandøren din for oppdatert informasjon.

Med denne veiledningen håper vi du har fått bedre innsikt i hvordan strømstøtten fungerer og hvordan du kan dra full nytte av den i 2025!


Flere artikler

Cover Image for Forsvaret har sikret 5G-skiver fra alle mobiloperatører

Forsvaret har sikret 5G-skiver fra alle mobiloperatører

Forsvaret leder an med 5G-teknologi: Sikrer skiver fra alle mobiloperatører Forsvaret har tatt i bruk den nyeste 5G Standalone-teknologien med skivedeling og sikret dedikerte nettverk fra Telenor, Telia og Ice. Dette gir høy sikkerhet og lav forsinkelse i operasjonene deres. Mens Forsvaret viser vei, står sivilsamfunnet fortsatt uten 5G SA, hovedsakelig på grunn av høye investeringskostnader for operatørene. Samtidig er dagens Tetra-baserte Nødnett foreldet, og det haster med å implementere et nytt system basert på 5G. Offentlig konsum og bedriftsmarkedet for mobil kan bli nøklene til raskere utrulling av denne avgjørende teknologien.

Sime
Sime
Cover Image for Kommer Happybytes til å bli solgt?

Kommer Happybytes til å bli solgt?

Den populære mobiloperatøren Happybytes, kjent for sine lave priser og fleksible abonnement, vurderer nå et mulig salg etter solid vekst, men røde tall. Med over 60 000 kunder og et bredt produktutvalg, har selskapet tiltrukket seg oppmerksomhet fra store aktører som Telenor, Telia og Ice. Et eventuelt oppkjøp kan påvirke både markedet og kundene. Hvem vil stikke av med Happybytes – og hva betyr det for deg som forbruker?

Espen F.
Espen F.
logo

Sime er en nøytral sammenligningstjeneste som hjelper forbrukere og bedrifter med å velge de rette avtalene. Hos oss er du omgitt av profesjonelle og vi gjør alt vi kan for at du skal få en god opplevelse når du bruker tjenesten vår.

Nyttige lenker

© Alle rettigheter reservert Sime 2025 | Org.nr: 926 189 808