Simelogo sime

5 gode strømsparetips!

Cover Image for 5 gode strømsparetips!

5 gode tips som hjelper deg å spare strøm!

Millioner av nordmenn har opplevd en rekordhøy strømpris den siste tiden. Samtidig blir været kaldere og vi kommer til å bruke mer strøm for å holde innetemperaturen oppe fremover.

I tillegg har ekstra soverom blitt provisoriske kontorer, datamaskiner har erstattet klasserom og elektriske enheter har blitt en større avhengighet etter Corona.

Til tross for at han har tilbringt mer tid hjemme og brukt mer elektrisitet det siste året, sier Smørøyes strømekspert Ståle Gullen Norman, at det er mange ting norske husholdninger kan gjøre for å kutte strømregningene sine. Her er hans beste tips!

1 – Forstå hva som bruker strømmen din og hvor det kan være rom for forbedring

"Hvis du vet hva som driver opp strømregningen din mest, kan du begynne å gjøre små endringer og justere vanene dine for å få ned regningen" sier Norman.

Husholdninger med smarte målere kan spore strømforbruket i sanntid for å få bedre innsikt i strømforbruket. De aller fleste smartmålere kan kobles til nettløsninger, mobilapper og smarthusløsninger slik at du har disse lett tilgjengelig.

"Det finnes flere alternativer der ute, så det er en god idé å se seg rundt og finne en strømleverandør med strømstyring i app og som passer dine behov," forklarer Norman.

"Hvis du er i tvil om din strømleverandør tilbyr dette bør du kontakte de. Hvis ikke kan det være en idé å bytte til en mer moderne strømleverandør."

2 – Spar strøm når du kan

Å spare strøm som hjemmet ditt ikke trenger å bruke er en av de enkleste måtene å holde strømregningene nede, sier Norman.

"Standby-strøm kan være ansvarlig for en betydelig del av strømforbruket. Det vil absolutt lønne seg å slå av apparater og dingser du ikke bruker."

Måter å hjelpe til med å spare elektrisitet:

  • Lad kun bærbare datamaskiner, nettbrett, telefoner og andre enheter når de må lades.
  • Fyll vaskemaskiner og oppvaskmaskiner opp til full kapasitet
  • Varm kun opp rom du bruker

3 – Vær smartere når du bruker strøm

Nordmenn på timesprisavtaler (spotprisavtaler som følger strømbørsen Nord Pools priser), har flere muligheter til å kutte ned strømregningen ved å bruke apparater og enheter til forskjellige tider på døgnet.

"I hovedsak har folk på denne typen avtaler flere muligheter for å få en lavere strømregning ved å bruke elektriske apparater i lavtrafikktider som f.eks. på natten," sier Norman.

«I disse lavtrafikktidene kan man for eksempel spare penger ved å lade elbilen på natten. Dette ville også være det ideelle tidspunktet å lade bærbare datamaskiner, vaske klær eller bruke oppvaskmaskinen. Disse små endringene kan ha en innvirkning på din neste strømregning.»

I tillegg kan det også være en fin tid å investere i smarte apparater nå som strømprisen er så høy.

"Smarte apparater kan fjernjusteres for å forbedre strømeffektiviteten og potensielt senke strømregningene dine," forklarer Norman.

"For eksempel kan du kanskje øke kjøleskapets temperatur på kjøligere dager, kontrollere hjemmets belysning og til og med endre kjøling eller oppvarming når du er ute. Nå er tiden inne for å finne måter å spare strøm på i fremtiden."

4 – Still inn varme- eller klimaanlegget til riktig temperatur

I følge Enova bør varmeovner settes til mellom 18°C og 20°C, mens klimaanlegg bør stilles inn på mellom 25°C og 27°C.

"Nordmenn vil fremover tilbringe mer tid hjemme og ønsker å ha det komfortabelt. Det er viktig å være oppmerksom på at for hver grad varmere du setter termostaten, eller for hver grad du justerer klimaanlegget ned, så kan energibruken øke med opptil 10 %," råder Normann.

"Prøv å holde deg varm ved å bruke tepper, tette trekk i hjemmet og la solskinnet komme inn der det er mulig. På sommeren er det smart å kjøle seg ned ved å lukke vinduer på den varmeste delen av dagen, unngå varmetunge apparater og bruke vifter der det er mulig."

5 – Sammenlign strømavtaler

Hvis det er en stund siden du har byttet strømavtale eller strømleverandør så kan det være smart å sjekke om du har den beste strømavtalen gitt ditt behov.

"Vi vet at de fleste strømleverandører som oftest har sine helt egne priser. Mange i markedet tilbyr fordeler, belønninger og rabatter til nye kunder som kan holde strømkostnadene dine nede," forklarer Norman.

"Men disse rabattene utløper vanligvis innen en fastsatt tidsramme, og du ender vanligvis opp med å betale mer for strømmen når denne fordelsperioden slutter. Ofte blir du satt over på en avtale hvor leverandøren tjener inn det du har spart etter fordelsperioden. Heldigvis er det enkelt å bytte strømleverandør og man kan legge inn i kalenderen at man skal bytte når denne perioden er over."

Nordmenn står fritt til å forhandle en ny avtale med sin nåværende strømleverandør eller bytte til en annen leverandør. De færreste har bindingstid på sine avtaler i dag.

Når du sammenligner alternativer, vær oppmerksom på følgende faktorer, som kan påvirke hvor mye du betaler eller påvirke hvilken strømleverandør du velger:

  • Har jeg den beste avtalen gitt mitt behov?
  • Hvilke fordeler og rabatter tilbys?
  • Hva er fordelsperioden for rabatten og hvordan hvilke vilkår gjelder når denne perioden er over?
  • Er det andre gebyrer å være oppmerksom på, som tilleggsprodukter du ikke trenger?

Du kan sammenligne avtaler, funksjoner og mer fra en rekke strømleverandører med vår gratis strømsammenligningstjeneste. Fortell oss dine preferanser og hva slags strømavtale du er ute etter så hjelper vi deg med å velge riktig strømavtale!


Flere artikler

Cover Image for Slik velger du riktig wifi 7-router for ditt hjem

Slik velger du riktig wifi 7-router for ditt hjem

Wi-Fi 7 er den nyeste generasjonen innen trådløs nettverksteknologi, og tilbyr raskere hastigheter, bedre dekning og mer stabil forbindelse enn tidligere standarder. I denne artikkelen ser vi nærmere på hva Wi-Fi 7 er, hvilke fordeler det gir deg, og hvordan du kan velge den beste Wi-Fi 7-routeren for ditt hjem.

Sime
Sime
Cover Image for De 19 beste tipsene for å spare penger i hverdagen

De 19 beste tipsene for å spare penger i hverdagen

Oppdag 19 praktiske tips for å spare penger i hverdagen. Få kontroll over økonomien og gjør smarte valg. Les mer for å starte sparingen i dag!

Sime
Sime
logo

Sime er en nøytral sammenligningstjeneste som hjelper forbrukere og bedrifter med å velge de rette avtalene. Hos oss er du omgitt av profesjonelle og vi gjør alt vi kan for at du skal få en god opplevelse når du bruker tjenesten vår.

Nyttige lenker

© Alle rettigheter reservert Sime 2023 | Org.nr: 926 189 808