Smørøyelogo smørøye

Strømprisen – hva kan vi forvente i 2022?

Cover Image for Strømprisen – hva kan vi forvente i 2022?

Strømprisen steg til rekordhøye priser høsten 2021. I denne artikkelen skal vi forklare hva som faktisk skjedde – og komme med en spådom på hvordan strømprisene blir i 2022.

Prisen på gass spiller en avgjørende rolle

I fjor smeltet en rekke markedsmessige, geografiske og politiske faktorer sammen og ga oss de høyeste strømprisene vi noen gang har sett i Norge. Sentralt i denne vanvittige prisøkningen ligger gassprisen.

Men hvorfor er gassprisen så høy – og så avgjørende? Dette er fordi vi i stor grad også bruker gass til blant annet oppvarming, og fordi prisen på strøm er svært avhengig av gassprisen. Naturgass og kull står faktisk for mer enn 35 % av EUs totale energiproduksjon – gass representerer over en femtedel.

At vi på den nordlige halvkule bruker gass til oppvarming bidro til å skyte gassprisen i været, da vinteren 2020/2021 var kaldere enn vanlig. Det økte etterspørselen og bidro til å tømme gasslagrene. Som et resultat av stigende gasspriser, gikk etterfyllingen av gasslagrene også tregere enn vanlig. Når vinteren kom, og behovet for oppvarming ble større, økte prisene ytterligere. Denne sammenhengen mellom strøm- og gasspriser har blitt kritisert av flere mektige land, blant annet Frankrike og Spania som hevder at den fremtidige regningen ikke gjenspeiler fordelene med den grønne omstillingen.

Globalt er det mindre lagringskapasitet for gass enn for kull og olje. Dette er med på å gjøre gassprisen mer volatil enn for kull- og oljeprisen. Tradisjonelt er gass billigere om sommeren, og selskaper benytter denne tiden til å lagre gass for å forberede seg til vinteren. Den pågående priskrisen forstyrret forberedelsene og nåværende reserver er historisk lave for denne tiden av året.

Samtidig har det blitt eksportert mer gass til Asia enn til Europa – både nordamerikansk og russisk gass. Dette var også en medvirkende årsak til at gassprisen i Europa eksploderte høsten 2021. Prisen var ganske stabil i oktober og november, men det ble meldt om en ny kald vinter i Europa. Samtidig var det tvil om den nye tyske regjeringen kom til å godkjenne gassrørledningen mellom Russland og Europa, Nord Stream 2. Totalen av dette ga nye rekorder for gassprisen i midten av desember.

Gassprisen er forventet å falle når våren kommer ettersom gassforbruket naturlig vil avta rundt april. Samtidig er resultatet av de siste prisøkningene at det forventede prisfallet ikke blir like stort som først antatt. Markedet peker akkurat nå på svært høye gasspriser gjennom vinteren og høye gasspriser gjennom 2022. Først våren 2023 forventer markedet en tilbakegang til noe som ligner på normalen.

Strømmen blir grønnere og grønnere – men gass bestemmer prisen

Selv om vi i Norge har et strømsystem som primært forsynes av billig vann- og vindkraft er prisen fortsatt påvirket av prisingen av de fossile kraftverkene. Dette fordi vi fortsatt er avhengig av gass og kull store deler av året. Det produseres rett og slett ikke nok fornybar energi til å dekke de store energibehovene våre her i Europa.

Strømprisen har derfor fulgt samme stigende trend som gassprisen – dette fikk vi spesielt erfare høsten 2021.

Tross alt er vi heldige som er såpass forsynt av vannkraft i Norge. Strømprisene har vært langt verre i andre deler av Europa. Vår store vannkraftproduksjon har gjort at vi har unngått de verste strømprisøkningene i perioder med mye vann i magasinene. Dette har vært helt annerledes lenger sør i Europa, hvor bl.a. Tyskland og Frankrike hele tiden har vært avhengig av et dyrt fossilt kraftverk for å sette prisen i strømmarkedet.

Vannmengdene var imidlertid 25 prosent under normalen i sommer. I tillegg var det mindre vind i land som Danmark og Tyskland. Dette betydde mindre vindkraft fra våre nordiske naboer. Mindre vind og vann har derfor også bidratt til høyere strømpriser.

Siden prisen på strøm avhenger så mye av de fossile produksjonsanleggene, må man også se på disse for å få en prognose for fremtiden. Markedets forventning er fortsatt høye strømpriser gjennom 2022.

Fossil energi har gjort comeback i Europa

Gjennom 2021 har prisen på kull vært mer stabil enn gass- og strømprisene. Kull er lettere å lagre enn gass og strøm, og dette har naturlig nok hatt en påvirkning på dette. Det er ikke uvanlig at kraftverk har kull liggende og sitter på et lager til over ett års forbruk. Disse reservene kan brukes i prisutsatte områder. Industrien har imidlertid ikke funnet en god nok måte å lagre strøm og gass på enda.

Prisen på kull har imidlertid ikke vært helt uberørt – de høye prisene på gass har gitt etterspørselen etter kull et comeback som energikilde i Europa. Økt etterspørsel gir som kjent økte priser.

Prisen på kull toppet seg i begynnelsen av oktober på $250 per tonn, noe som er tre ganger høyere enn prisen ved begynnelsen av året. Siden den gang har imidlertid prisen falt igjen. Fremtidsutsiktene for kullprisen vil holde seg på dagens nivå.

Prisen på CO2-kvoter har også skutt i været

Prisen på CO2-kvoter har vært stigende siden EU i 2017 vedtok den såkalte MSR-mekanismen (Market Stability Reserve). Denne mekanismen ble etablert for å sikre prisstabilitet i kvotemarkedet for EUs klimakvotesystem. Høye priser på klimakvoter gjør det dyrere å drive aktivitet med store utslipp, og hensikten med ordningen er å gjøre klimavennlige tiltak konkurransedyktige.

CO2-kvoteprisene har de siste årene vært knyttet svært tett til kull- og gassprisene, og dette har ført til at mange strømprodusenter har gått over fra kull til den mer miljøvennlige gassen.

I 2021 har imidlertid økningen i gassprisen vært så stor i forhold til økningen i kullprisen at denne priskoblingen har forsvunnet. Som et resultat av dette har CO2-prisen skutt i været.

Hva slags strømavtale burde man velge nå?

Det er veldig vanskelig å gi et fasitsvar på dette, men det er absolutt fornuftig å vurdere en fastprisavtale dersom økonomien din ikke tåler vedvarende dyre priser. Noe som er viktig å ta i betraktning er at vi aldri har sett slike strømpriser som nå, og det kan faktisk lønne seg med en god fastprisavtale. Det er umulig å si hvordan strømprisene vil være neste vinter, men det er mange eksperter som spår veldig dyre priser både når det kommer til strøm, gass og kull fremover.

Smørøye tilbyr gratis rådgivning for å velge riktig strømavtale. Klikk deg inn her og fyll inn kontaktinformasjonen din så kontakter vi deg fortløpende!



Flere artikler

Cover Image for Effektene smarttelefonene har på hjernen

Effektene smarttelefonene har på hjernen

Funksjoner vi bare kunne drømme om for ti år siden reduserer konsentrasjonen og trimmer hukommelsen vår. Det er dessverre fakta. De fleste er også klar over det, men et liv uten en smarttelefon høres utenkelig ut for de fleste.

Cover Image for Stor gjennomgang: Android eller Apple? (November 2021)

Stor gjennomgang: Android eller Apple? (November 2021)

Debatten mellom iPhone og Android kommer nok ikke til å stoppe med det første. Spesielt siden Apple nettopp har gitt ut iOS 15 og Android 12 er rett rundt hjørnet. Om du foretrekker Apple eller Android er ofte en smakssak. Den evige kampen om hvilket operativsystem som er best er et følsomt tema for mange mennesker. Universet av smarttelefoner er i stadig utvikling. Dette er en stor fordel for kundene ettersom utviklerne er i en intens kamp for å vinne oss forbrukere som kunder. Det kan imidlertid være forvirrende å finne ut hvilket operativsystem du burde velge. I denne artikkelen skal vi derfor prøve å gjøre deg klokere på hvilket operativsystem som er best – og hvilket som er best for deg.

logo

Sime er en nøytral sammenligningstjeneste som hjelper forbrukere og bedrifter med å velge de rette avtalene. Hos oss er du omgitt av profesjonelle og vi gjør alt vi kan for at du skal få en god opplevelse når du bruker tjenesten vår.

Nyttige lenker

© Alle rettigheter reservert Sime 2023 | Org.nr: 926 189 808