Smørøyelogo smørøye

Stor gjennomgang: Android eller Apple? (November 2021)

Cover Image for Stor gjennomgang: Android eller Apple? (November 2021)

Stor gjennomgang: Android eller Apple?

Debatten mellom iPhone og Android kommer nok ikke til å stoppe med det første. Spesielt siden Apple nettopp har gitt ut iOS 15 og Android 12 er rett rundt hjørnet. Om du foretrekker Apple eller Android er ofte en smakssak. Den evige kampen om hvilket operativsystem som er best er et følsomt tema for mange mennesker. Universet av smarttelefoner er i stadig utvikling. Dette er en stor fordel for kundene ettersom utviklerne er i en intens kamp for å vinne oss forbrukere som kunder. Det kan imidlertid være forvirrende å finne ut hvilket operativsystem du burde velge. I denne artikkelen skal vi derfor prøve å gjøre deg klokere på hvilket operativsystem som er best – og hvilket som er best for deg.

Selv om det finnes mange selskaper å velge i når du skal kjøpe ny smarttelefon, er det garantert at telefonen du får kjører ett av de to mobile operativsystemene: iOS eller Android. Begge plattformene har kommet ganske langt i utviklingen nå som de har eksistert i mer enn et tiår. De har begge omfattende funksjoner og egenskaper, og det er veldig lite den ene kan gjøre som den andre ikke kan. Likevel har hver av dem sine fordeler, og det er grunner til at du kanskje vil velge den ene fremfor den andre.

Selv om de deler mange likheter, må noen forskjeller tas hensyn til når du velger mellom iPhone- og Android-telefoner. Det er kun du som bestemmer valget av plattform, så her har du en oversikt som vil gjøre det enklere for deg å vite hvem du skal velge.

iPhone eller Android: Hvorfor iPhone er bedre

iPhone er enklere å bruke. iPhones brukergrensesnitt er så enkelt å bruke at de færreste har problemer med å skjønne hva de skal gjøre. Det beste med iOS er at det ikke er mye du må lære deg, noe som gjør det til et bedre operativsystem enn Android.

Android er full av tilpasninger som forårsaker problemer for den vanlige telefonbruker. iOS har et brukergrensesnitt som er så grunnleggende enkelt at det i hovedsak ikke er noen læringskurve for nye brukere. Startskjermen til iOS-enheter er simpel og enkel å bruke.

Vi har sett eldre mennesker og barn som synes det er vanskelig å forstå Android-telefoner, men som har forstått en iPhone på mindre enn en time på grunn av dens enkle brukergrensesnitt. At Apple sine enheter skulle være enkle å bruke sto også sentralt i Steve Jobs sin filosofi.

Du har investert i andre Apples produkter fra før. Apple har en rekke tekniske produkter, og hvis du allerede eier en Mac, iPad eller en Apple Watch, er det fornuftig å fortsette i samme spor.

Apple har designet en rekke kontinuitetsfunksjoner som lar deg overføre arbeid og data fra en enhet til en annen. Disse funksjonene kan spare deg for mye tid. Ta Handoff, for eksempel, der samtaler på iPhone og nettsider i Safari kan flytte sømløst mellom iOS og macOS. Den universale utklippstavlen gjør at tekst kopiert på en plattform er kan limes inn på den andre enheten. En annen av våre favoritter er "Continuity Camera", som lar deg ta bilder og skanne dokumenter ved hjelp av iPhone-kameraet, og deretter vise og redigere dem på Mac-en. Du kan til og med fullføre kjøp på Macen din ved å bruke biometriske autentiseringsfunksjoner på iPhone via Apple Pay.

Bare en håndfull Androids mobilprodusenter har maskinvareøkosystemer som kan måle seg med Apples. Selv hos de som kan nærme seg (Samsung), vil du ikke få den dybden av integrasjon som er mulig mellom iPhone og andre Apple-bygde enheter. Microsoft har hjulpet Google med å minske forspranget noe med sin nye Your Phone-app for Windows. Denne lar Android-brukere svare på tekstmeldinger og varsler på PC-ene sine. Vi synes likevel opplevelsen er litt klønete og de har fortsatt en stor jobb å gjøre på dette området.

Det er mange andre gode eksempler på kontinuitet på tvers av iOS, iPadOS, watchOS og macOS – og iPhone er en kritisk komponent i dette puslespillet. Spesielt nå som iPhone-apper kan overføres sømløst til macOS. Storbrukerne som allerede er fordypet i Apples økosystem kan vinne mye på å legge til en iPhone til repertoaret. Ikke minst så har mange venner og familiemedlemmer som foretrekker å bruke iMessage og FaceTime for å holde kontakten.

Tredjepartsappene er bedre. Dette har definitivt med personlige preferanser å gjøre, men som en som har hoppet frem og tilbake mellom iOS og Android så lenge begge plattformene har eksistert, har jeg konsekvent blitt imponert over kvaliteten på apper bygget av iOS-utviklere, og for det meste blitt skuffet av Android sine utviklere.

Misforstå meg rett – det er gode utviklere hos Android, men etter min erfaring er de vanskeligere å finne. En av våre favoritt Twitter-apper, Tweetbot 5, er for eksempel iOS-eksklusiv. Til sammenligning, den beste tredjeparts Twitter-appen vi har funnet på Android, Fenix ​​2, blekner sterkt i sammenligning. En av våre ansatte, Espen Loeng, elsker å bruke Bear til å skrive blogginnlegg på Mac og iPhone, men han har slitt med å finne en app for å ta notater på Android som er omfattende og smart.

Du kan til og med oppleve at apper fra etablerte selskaper, alt fra banker til flyselskaper, er litt "smoothere" og renere på iOS enn Android. De har som regel bedre integrasjon med telefonens kjernetjenester, som f.eks. Wallet (Google Pay begynner først nå å komme seg hos mange flyselskaper). Ikke minst, det er ikke engang noen vits å grelle ut om hvor treg og buggy Snapchat er på Android. De fleste husker vel også tiden da Snapchat var iOS-eksklusiv.

Det er et større utvalg av tilbehør. Gå inn i hvilken som helst elektronikkbutikk i Norge og du vil finne store vegger med deksler for hver eneste iPhone som Apple har laget - noe som absolutt ikke kan sies om Android, utenom flaggskipstelefonene fra de største selskapene. Når du har kommet forbi det halvdårlige utvalget av produkter laget for den nyeste Galaxy S-enheten, er du sjanseløs. Ikke forvent et stort utvalg av tilbehør til den nye Pixel- eller LG-telefonen hos en fysisk forhandler. Jada, du kan gå på nettet og finne et deksel for 50 kr fra Amazon, men du er samtidig garantert å få det du betaler for.

Utvalget og tilgjengeligheten av iPhone-deksler, skjermbeskyttere, bilfester og andre godsaker er rett og slett langt bedre enn det du finner for noen annen telefon. Nylig testet jeg en Pixel 3 og en Pixel 4 som min daglige telefon. Som en som liker å bytte ut telefonens deksel regelmessig, ble jeg ekstremt skuffet over mangelen på alternativer for Googles telefoner. iPhone-eiere vil aldri ha dette problemet.

Du har bedre personvernkontroll med appsporingsvarsler. En av de største nyere iOS-utgivelsene introduserte appsporingsvarsler. Nå kan du skru av funksjonen for at apper kan spore deg på telefonen din. Dette var en stor seier for personvernforkjempere og et stort slag i magen for mange tredjepartsselskaper, som f.eks. Facebook.

Android har rett og slett ikke denne funksjonen, og vi tviler på at de noen gang vil få det. Likevel, ikke lås deg fast i troen på at iOS iboende er mer privat enn Android. Apple samler massevis av data om deg, men iOS har fortsatt litt mer motstandskraft når det kommer til tredjepartsapplikasjoner. Det er veldig tilfredsstillende å nekte en app muligheten til å spore deg!

Det er ingen bloatware. Apple inkluderer noen overflødige apper som du kanskje ikke ender opp med å bruke, som for eksempel Apple Watch. Likevel, de viser langt mer tilbakeholdenhet til andre produsenter når det gjelder bloatware. Det som er enda bedre er at fra iOS 12 kan iPhones brukere deaktivere alle innebygde apper de ikke ønsker å bruke. Dette var ikke mulig tidligere så dette er et skritt i riktig retning.

Du får raskere programvareoppdateringer. Android-telefoner får færre oppdateringer enn iPhoner. Når de først får en oppdatering er det sjeldnere og ofte forsinkede oppdateringer.

Antall oppdateringer en Android-telefon ser i løpet av levetiden sin avhenger i stor grad av hvor dyr den er og hva telefonprodusentens retningslinjer for programvarestøtte er.

Slik er det ikke for iPhoner. Apple-telefoner støttes med store programvareoppdateringer i mange år. Ta for eksempel iPhone 6S, som mottok iOS 14, selv om den opprinnelig ble lansert med iOS 9 tilbake i 2015. Til sammenligning kan du vurdere Samsungs Galaxy S6, som ble lansert samme år og startet med Android 5.0 Lollipop. Ikke bare mangler telefonen den nyeste Android-programvaren, men den sluttet å få oppdateringer for mange år siden. Den kom bare så langt som 7.0 Nougat da Samsung trakk støpselet for støtte - og da S6 fikk Nougat, var det i mars 2017 - åtte måneder etter at Google avduket oppdateringen.

Dessuten, når en ny iOS-versjon slippes, er den tilgjengelig for alle på samme dag, samtidig, og kan installeres på alle modeller som støtter den umiddelbart. Derimot rulles Android-utgivelser ut i bølger til individuelle telefoner, ikke bare etter modell.

Apple har bedre butikkstøtte gjennom Eplehuset. La oss si at noe går fryktelig galt med din iPhone, og at du må få den til service. Kanskje vil du ha en skjermbeskytter installert på den, og samtidig få den satt på av en profesjonell. Uansett hva problemet ditt er, er det fint å ha et sted å gå – og hvilket bedre sted er bedre å gå for iPhone-brukere enn eplehuset?

Eiere av Android-telefoner nyter ikke denne luksusen. Hvis du trenger et nytt batteri eller bytte av skjerm, må du sannsynligvis sende den tilbake til produsenten eller levere den inn til akkurat den butikken du kjøpte den fra. Dette kan være ganske tidkrevende, gitt hvor mye vi alle er avhengige av telefonene våre i dag.

iPhone eller Android: Hvorfor Android er bedre

Det finnes telefoner i mange forskjellige priser. Majoriteten av verdens smarttelefoner benytter seg av Android. Fordi så mange selskaper bygger Android-telefoner, er de tilgjengelige i alle prisklasser. Det er billige telefoner under det firesifrede tallet som for eksempel den nye Pixel 4a. I tillegg til har vi noen av de beste små telefonene og de beste store telefonene som ikke overstiger 10 000 kr. Uansett hvor mye du vil bruke på en telefon, er sjansen stor for at du kan finne en Android-enhet som passer budsjettet ditt.

Det samme kan ikke sies for iPhones, som historisk sett har vært dyre ved lansering, for så å gå ned i pris etter påfølgende generasjoner. En av de rimeligste nye Apple-telefonene er iPhone 12 mini for ca. 7000 kr, men den kommer med en liten 5,4-tommers skjerm. Galaxy S20 FE har samme pris, men kommer med en større og jevnere 120Hz 6,5-tommers skjerm og et mye større batteri.

Den minst kostbare iPhonen som Apple tilbyr er iPhone SE. Dette er en fantastisk enhet med fenomenal ytelse for rundt 4000 kr, selv om designet er utdatert, og skjermen vil føles liten for noen.

De er mer tilpassbare. Selv om både iOS og Android har utviklet seg gjennom årene, har Android alltid hatt et rykte på seg for å være plattformen for brukere som liker å fikse og tilpasse enhetene sine. Det starter med startskjermen, som tilbyr dynamiske widgets og muligheten til å plassere apper hvor som helst på en side eller i en skuff, ute av syne. Dette er noe iPhone først har fanget opp nå med iOS 14. Du kan til og med bytte ut din Android-telefons startprogram med et alternativ lastet ned fra Google Play-butikken.

Android lar deg også laste ned tredjepartserstatninger for kjernetjenester – som nettlesere, tastaturer og mediespillere. De lar deg også angi dem som standardversjoner hvis du foretrekker en tredjepartsapp fremfor en som er forhåndsinstallert på telefonen din. iOS har forbedret seg på dette området gjennom årene, men implementeringen er fortsatt noe klønete.

Til slutt må vi snakke om skreddersydde brukergrensesnitt og Androids systemprogramvare som er tilpasset av visse telefonprodusenter. Mange brukere liker telefonprodusentenes tilpassede programvare, som for eksempel Samsungs One UI eller OnePlus sin OxygenOS på grunn av deres ekstra muligheter. Dette inkluderer for eksempel muligheten til å ta rullende skjermbilder og skjule bilder og videoer i passordbeskyttede mapper.

Men Google endrer ting med Android 12. Nå kommer det nye Material You-designspråket. Denne retningen bygger på de siste årene med Androids utseende og følelse, og tilbyr mer personlig tilpasning. Det er et "pseudo-tema-system" som tilpasser seg fargene i bakgrunnsbildene dine og bruker denne nyansen i hele systemet. Hvordan Samsung og OnePlus vil gjøre dette gjenstår å se.

Du kan (noen ganger) utvide lagringsplassen. Selv om utvidbar lagring er noe mindre populært i disse dager, tilbyr mange Android-telefoner det fortsatt. Dette lar deg bruke et microSD-kort til å beholde bilder, apper og andre medier som ikke får plass i telefonens interne minne.

Det er definitivt en fordel, gitt de høye prisene som Apple tar for å doble eller firedoble lagringen når du kjøper telefonen. Hvorfor betale ytterligere 1000 kr til 1500 kr bare for 128 GB eller 256 GB ekstra lagringsplass (som du ikke engang vet om du trenger) når du bare kan bruke 500 kr på et 512 GB-kort senere?

I tillegg, selv om det garantert blir mer sjeldent på avanserte telefoner fremover, kommer mange Android-enheter fortsatt med hodetelefonutgang – en etterspurt funksjon som Apple fjernet fra telefonene sine i 2016. Dette er en viktig sak for folk som fortsatt elsker å bruke deres pålitelige gamle hodetelefoner med kabel.

USB-C er universell. Android-telefoner er i stor grad avhengige av USB-C-porter for lading og dataoverføring i disse dager. Dette er veldig praktisk hvis du er en av dem som liker å pakke lett og bare ha med deg én kabel. USB-C er også på mange PC-er (til og med Mac) i disse dager, så vel som på Nintendo Switch.

Mens Apples Lightning-kabel er et relikvie fra tiden da hvert teknologiselskap følte seg tvunget til å utvikle sin egen inngang, representerer USB-C den ideelle enkeltportløsningen industrien jobber mot. Det åpner også døren for raskere ladeteknologier.

OnePlus 9 Pro, for eksempel, kan lade fra null til 61 prosent batterikapasitet på bare 15 minutter. Venter du i 30 minutter, har du et batteri som er 99 prosent fullt. Sammenlign det med iPhone 13, som fortsatt holder seg til Lightning. Du får ikke engang med lader lenger når du kjøper iPhone.

Det er et faktisk filsystem (med dra-og-slipp-støtte på PC). Når du kobler en Android-telefon til en Windows-PC, kan du enkelt dra og slippe filer i mapper som om enheten bare var en annen PC. Det betyr at mediebibliotekene og dokumentene dine er enkle å overføre og lagre lokalt. Du trenger heller ikke å abonnere på en månedlig skytjeneste hvis du har et stort bibliotek. iPhone skjuler filsystemet for brukerene for alt utenom bilder. Dette kan være veldig frustrerende for håndtering av musikk, dokumenter og andre former for medier.

Noen Android-telefoner, som for eksempel Galaxy Note 20, har til og med spesielle PC- eller skjermprojeksjonsfunksjoner. Samsungs DeX-grensesnittet er et slikt eksempel på dette. Med en slik allsidighet kan en avansert Android-telefon lovlig fungere som en erstatning for en av de beste Chromebook-ene eller lignende ultraportable bærbare datamaskiner.

iOS 15 eller Android 12

I 2021 slippes store oppdateringer for både iOS og Android. Android 12 er et stort designskifte fra tidligere versjoner og tilbyr Material You-designspråket. Det er også et nytt personvern-dashbord og en hel rekke andre funksjoner.

Med iOS 15 kommer den nye fokusmodusen og en liten overhaling av varsler, oppgraderinger til mange kjerneapper som FaceTime og Wallet, og mye mer som vi ikke har tid til å diskutere her.

Til tross for en verden av forskjell mellom de to operativsystemene, er det mye overlapping blant de to. Varslinger i iOS 15, for eksempel, begynner å bli veldig lik Androids ettersom Apple så å si direkte kopierer modellen deres. Android 12 tar personvernet mer seriøst, med en iOS-lignende mikrofon- og kameraindikator. I tillegg har de begge nå oversikt over hva appene dine har gjort i det siste.

Nå som iOS 15 har kommet og Android 12 snart slippes, følger vi alle med på den forestående lanseringen av Pixel 6. Vi har allerede fått tak i de fire iPhone 13-modellene (og de er alle imponerende på hver sin måte).

Begge telefonene vil vise frem det beste de to operativsystemene har å tilby. Fra kamera- og skjermoppgraderinger til nye fremskritt innen AI og maskinlæring. Denne høsten ser ut til å bli den beste hittil for både Android- og iOS-fans. Hvis du er operativsystem-agnostikker, har du enda mer å se frem til!

Android 12 og iOS 15 ser veldig forskjellige ut og har fortsatt sine kjernedesign-filosofier intakt, men nå er de bemerkelsesverdig like. Vi har prøvd å være så nøytrale som mulig i denne artikkelen, så avgjørelsen om hvorvidt iPhone eller Android er bedre for deg kommer ned til hvilke av styrkene som appellerer mest til deg.

Skal du velge Android eller Apple?

Så, iPhone eller Android - hvilken telefon bør du velge? Begge operativsystemene har fordeler og ulemper. Som med mange kjøpsbeslutninger, vil valget ditt avhenge av hva du setter mest pris på.

Å eie en iPhone er en enklere og mer praktisk opplevelse. Det er mindre å tenke på. Fordi Apples iPhone representerer det mest populære smarttelefonmerket, er livet enklere uansett hva du trenger – enten du trenger å bytte batteri eller bare du skal ha et nytt deksel. Til og med å låne en telefonlader er enklere når du har iPhone i Norge.

Eierskap av en android derimot, er mer frigjørende. Nettopp fordi det gir flere valgmuligheter – valg av hvor mye penger du vil bruke, valg av maskinvare- og programvarefunksjoner, og valg i hvordan du organiserer og tilpasser opplevelsen. Hvis du er ekstremt nøye med teknologien du bruker, vil du kanskje finne Android mer befriende – tør vi påstå– selv om du sannsynligvis også vil savne den relative mangelen på høykvalitetsapper og tilbehør.

Skal du ha ny telefon, sørg for at den telefonen passer med dine operativsystempreferanser!



Flere artikler

Cover Image for Strømprisen – hva kan vi forvente i 2022?

Strømprisen – hva kan vi forvente i 2022?

Strømprisen steg til rekordhøye priser høsten 2021. I denne artikkelen skal vi forklare hva som faktisk skjedde – og komme med en spådom på hvordan strømprisene blir i 2022.

Cover Image for Effektene smarttelefonene har på hjernen

Effektene smarttelefonene har på hjernen

Funksjoner vi bare kunne drømme om for ti år siden reduserer konsentrasjonen og trimmer hukommelsen vår. Det er dessverre fakta. De fleste er også klar over det, men et liv uten en smarttelefon høres utenkelig ut for de fleste.

logo

Sime er en nøytral sammenligningstjeneste som hjelper forbrukere og bedrifter med å velge de rette avtalene. Hos oss er du omgitt av profesjonelle og vi gjør alt vi kan for at du skal få en god opplevelse når du bruker tjenesten vår.

Nyttige lenker

© Alle rettigheter reservert Sime 2023 | Org.nr: 926 189 808